İnternetten Yeşil Kart Başvurusu 2021

30 16.050

İnternetten yeşil kart başvurusu ve SGK yeşil kart sigortası ile ilgili tüm sorularınızın cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz. Yeşil kart prim ödeme gücü olmayan kişiler için en önemli güvencelerden birisi. Mecburi Genel Sağlık Sigortası uygulaması 01 Ocak 2012 tarihinde başlamış ve herhangi bir Sosyal güvencesi olmayan kişiler bu kapsama alınmıştır. Önceleri Kaymakamlık tarafınca takip edilen yeşil kart sağlık sigortası işlemleri de 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu’na devredilmiştir.

Malumunuz SGK yeşil kart alabilme şartlarından birisi de hane halkı ortalama gelirinin şahıs başına net asgari ücretin 1/3’ünden azca olmasıdır. Bu yazımızda yeşil kart telefon numaraları,  yeşil kartı olanlar nelerden faydalanabilir, yeşil kart nasıl aktifleştirilir gibi SGK yeşil kart sigortası hakkındaki tüm sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.

SGK yeşil kart nedir ?

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından prim ödeme durumu olmayanların sağlıktan prim ödemeden ücretsiz olarak yararlanmalarını sağlayan sigorta koludur. Yeşil kart alma şartlarına yazımızın devamında yer verilmiştir.

60/c1 primi hazine tarafından karşılananlar(yeşil kart) nedir ?

Yeşil kartlı sigortalılar 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60’ıncı maddesinin C-1 bendi kapsamında sigortalı sayılırlar. Bu yüzden 60/C1 sigortalısı olarak da adlandırılırlar.

SGK yeşil kart ne işe yarar ?

Sağlıktan prim ödemeden ücretsiz olarak yararlanmanızı sağlar. Bunun yanında alınan ilaçlardan katkı payı alınmaz. Yeşil kart sigortalıları muayene bedelinden de muaftırlar.

Yeşil kart başvuru şartları 2021

SGK yeşil kart şartlarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Hane halkı gelirinin şahıs başı ortalamasının net asgari ücretin 1/3’ünün altında olması gerekmektedir. 2021 senesinde asgari ücretin AGİ hariç 1/3’ü 853,00 TL dir. Kısaca ortalama geliriniz şahıs başı 853,00 TL altında ise gelir sonucunuz yeşil kart olarak belirlenebilir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu yeşil kart için aranan öteki şartlar müracaat meydana getiren kişinin emekli olmaması, herhangi bir kapsamda sigortalı olmaması, vergi ya da çiftçilik kaydının olmaması gerekmektedir.

Yeşil kart kimlere verilir 2021

Yukarıda belirtile gelir şartını sağlamak kaydı ile;

  • Herhangi bir işte sigortalı çalışmayan,
  • Aktif vergi, ziraat ya da şirket ortaklığı kaydı olmayan,
  • Emekli olmayan,
  • Türkiye’de ikamet eden Türk vatandaşları yararlanabilir.

Evi olan yeşil kart alabilir mi 2021

Gelir testi başvurusu yapanlar ile aynı hanede birlikte ikamet eden kişilerin tüm parasal varlıkları, aylık düzenli gelirleri, taşınır ve ya taşınmaz malları da gelir hesabına dahil edilmekte. Dolayısıyla evi olan alabilir mi sorusundan ziyade evin değeri kişilerin muhtaçlık durumunu etkiliyor mu ona bakılır ve araştırma yapılır. Yani ev var diye yeşil kart çıkar ya da çıkmaz demek zordur.

2021 Yeşil kart başvurusu nasıl yapılır ?

Başvuru için öncelikle gelir testi başvurusunun yapılması gerekmektedir. Gelir testi başvurusundan sonra yani başvuru sonuçlandıktan sonra son aşamada Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek tescili tamamlamanız gerekiyor. Aşağıda yeşil kart nasıl alınır bölümünden ne yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

SGK yeşil kart başvurusu nerede yapılır ?

Gelir testi başvuruları Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılır. Gelir testinin sonuçlanmasından sonra yeşil kart açtırma işlemi ise bağlı olunan Sosyal Güvenlik Müdürlüğünde yapılır.

E devletten yeşil kart başvurusu nasıl yapılır ?

SGK yeşil kart sigortasından yararlanabilmek için öncelikle gelir testi başvurusunun yapılması gerekmektedir. Gelir testi başvurusu da ne yazık ki e-devlet üzerinden yapılamamaktadır. Gelir testi başvurusu Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına bizzat yapılmalıdır. Gelir testi başvurusundan sonra ise yeşil kartı çıkartmak için izlemeniz gereken yol yazımızın devamında anlatılmıştır. Online yeşil kart başvurusunun yapılabileceği bir uygulama bulunmamakta.

Yeşil kart başvurusu için gerekli belgeler

İlk başvuru yani gelir testi başvurusu için kimlik yeterlidir. Sonrasında Vakıf tarafından size yeşil kart için gerekli belgeler listesi verilir.  Listede bazı Kurum ve Kuruluşlardan alınması gereken belgeler de yer alır. Listede yer alan evrakları temin ettikten sonra belgeleri Vakfa verirsiniz. Vakıf tarafından gelir testi yapılır ve Kurul toplanarak kesin kararı verir. Gelir testi sonuçlandıktan sonra sisteme yüklenir. Bu aşamadan sonra yeşil kartı açtırmak için kimlik ile SGK’ya başvurmak yeterli olmaktadır.

Yeşil kart başvuru sonucu sorgulama nasıl yapılır ?

Gelir testi başvuru sonucuna e-devlette gelir testi sonucu sorgulama sayfasını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz. Gelir testi sonuçlandı ise bu sonuca istinaden Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yeşil kartınızın aktif edilip edilmediğini öğrenmek için ise aşağıda yeşil kart sorgulama menüsünde verilen kısımdan sorgulama yapabilirsiniz.

Yeşil kart nasıl çıkarılır 2021?

Yeşil kart alabilmeniz için ilk olarak gelir testi başvurusu yapmanız gerekiyor. Gelir testi başvuruları ise ikametinizin bağlı olduğu Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılmakta.

  • Gelir testi sonuçlandıktan sonrasında son olarak yeşil kart başvurusu için bağlı olduğunuz SGK’ya uğramanız gerekiyor. Yukarıda bahsettiğimiz üzere yeşil kart online başvurusu yapılamamakta.
  • Yeşil kart başvurusu Sosyal Güvenlik Kurumu tarafınca onaylanmaktadır. Siz gene de Gelir testi belli olduktan sonrasında en kısa sürede tescil için SGK’ya uğrayın.
  • Yesil kart basvurusu doğrusu gelir testi müracaat sonucunda ortalama geliriniz net asgari ücretin 1/3’ünün üstünde ise bu durumda GSS kapsamında aylık prim ödeyerek sağlıktan yararlanmanız gerekiyor. GSS primi 2021 senesinde aylık olarak 107,00 TL dir.  

SGK Yeşil kart kaç günde çıkar 2021

Aslına bakarsak bu probleminin cevabı gelir testinin sonuçlanmasında saklı. Gelir testi başvurunuz sonuçlanır sonuçlanmaz bağlı olduğunuz SGK’ya giderek tescili açtırabilirsiniz ve açılış tarihinden itibaren sağlıktan yararlanmaya başlayabilirsiniz. Gelir testi başvurusunun yaklaşık sonuçlanma zamanı ise değişkenlik göstermekle beraber 10-15 gün arasıdır.

SGK yeşil kart sorgulama 2021

Yeşil kart sigorta sorgulamasını e devlet sisteminden kolayca yapabilirsiniz.

  • E devlet sisteminden yesil kart sorgulamasını SGK-SPAS Müstehaklık Sorgulama(Sıhhat Provizyon Aktivasyon Sistemi) menüsü aracılığı ile yapabilirsiniz.
  • Yeşil kart sigortası sorgulamanı buradan yapabilirsiniz : yeşil kart sorgulama.
  • Ayrıca aşağıda belirtilen yeşil kart iletişim numarasında da sorgulama yapabilirsiniz.
  • Sağlık yeşil kart sorgulama sonucu Tescil Kapsamı  kısmında “60/c1 Primi Hazine Tarafınca Karşılananlar(Yeşilkart)” açıklamasını görüyorsanız ve Sorgu Sonucu: 0000 – Müstehaktır, provizyon alabilir.  açıklamasını görüyorsanız yeşil kartınız etken anlama gelir. Aksi durumda etken değildir. 

Yeşil kartlı olduğumu nasıl öğrenebilirim ?

Yukarıda yeşil kartlı olup olmadığımı nasıl öğrenebilirim konusunda sorgulamayı nasıl yapabileceğiniz hakkında bilgi verilmiştir. Belirtildiği gibi E-devlet üzerinden sorgulama yaptığınızda 60C1 sonucu alıyorsanız yeşil kart kapsamında sigortanız aktif demektir. Bunun dışında provizyon alamıyorsanız yapılması gerekenler ve daha fazla bilgi için hemen sgk sağlıktan yararlanma sorgulama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yeşil kart sorgulama telefon numarası

Sorgulama işlemini e devlet sisteminden yapamadıysanız yeşil kart telefon numarası olan Alo-170 hattını arayarak da kolayca yapabilirsiniz. Telefonunuzdan sadece 170 numarasını çevirerek yeşil kart danışma hattına kafanıza takılan tüm sorularınızı iletebilirsiniz. Ayrıca bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi’ni de yeşil kart başvurusu telefon numaralarından yani yeşil kart servislerinin telefon numarasından arayarak bilgi alabilirsiniz.

Yeşil kart neden iptal olur 2021

Gelir testine başvurduktan sonra güncelleme süresi 2 yıldır. Eğer 2 yıllık süre içerisinde gelir testi başvurusu yeniden yapılmaz daha doğru bir ifade ile güncellenmez ise yeşil kart iptal edilebilir. Bu iptal gerekçelerinden birisidir.

Eğer hane halkı ortalama geliri kişi başına net asgari ücretin 1/3’ü üzerine çıktıysa bu durumda da yeşil kart iptal edilir. Kişinin sigortalı başlaması, bağkurlu olması ya da ikamet adresini yurtdışına taşıması da durdurma sebepleri arasında gösterilebilir.

Yeşil kart yenileme 2021

Yeşil kartın devam edebilmesi için gelir testinin her iki yılda bir güncellenmesi gerekmektedir. Yenileme için de izlenecek yol başvuru kısmında anlatılan ile birebir aynıdır.

Yeşil kart maaşı ne kadar ?

Yeşil kart maaşı öteki adıyla 2022 muhtaçlık maaşı 65 yaş üstünde olanlar ile minimum %40 engel raporu olup hane halkı ortalama geliri net asgari ücretin 1/3’ü altında olanlara ( 853 TL) bağlanmaktadır. Maaşlar memur maaş katsayısı esas alınarak sürekli artmaktadır.

Yeşil kartlıların hakları 2021

Gelelim konu hakkında sık sorulan yeşil kart nelerden faydalanır sorusunun cevabına. Yeşil kart avantajlarını kısaca şöyle sıralayabiliriz;

  • Devlet ve üniversite hastaneleri ile diğer devlete bağlı sağlık hizmet sunucularından ücretsiz sağlık hizmeti alırlar.
  • İlaç katılım payı ödemezler.
  • Kömür yardımı, çocuk bez ve ya mama parası gibi sosyal yardımlardan yararlanırlar.
  • Engelli maaşı, 2022 maaşı gibi haklardan yararlanırlar.

Yeşil kart neleri karşılıyor ?

Bu sigorta kapsamında kişilerin sağlık ocakları, aile hekimlikleri, devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerindeki tüm tedavi giderleri, muayene katılım bedelleri devlet tarafından karşılanır. Ancak özel hastanede geçerli değildir. Yeşil kart ile özel hastaneye gidilir mi ? Bu sorunun cevabını merak ediyorsanız hemen yeşil kart ile özel hastanelere gidilir mi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yeşil kart iptal sebepleri 2021

Yeşil kartın iptal edilmesinin birden fazla nedeni olabilir. İptal sebeplerinden bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

  • En son gelir testi tarihinden sonra 2 yıllık sürenin geçmesi,
  • Sigortalı çalışmaya başlamanız,
  • Bağkurlu ya da diğer isteğe bağlı sigorta kollarından birisinde prim ödemeye başlamanız,
  • Yeşil kart maaşının kesilmesi.
  • Yukarıda sıralanan nedenler başlıca nedenlerdir. Net bilgi için ise bağlı olduğunuz SGK’ya başvurmanız yararınıza olacaktır.

Yeşil kart aylık ödeme 2021

Yeşil kartlılar aylık prim ödemeden sağlıktan ücretsiz olarak yararlanırlar. Zorunlu GSS kapsamında 60g gelir seviyesinde prim ödemesi yapanlar ise brüt asgari ücretin %3’ü oranında prim ödemesi yaparlar. Aylık güncel genel sağlık sigortası prim tutarları için gss g1 primi ne kadar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yeşil kart kalktı mı ?

Son zamanlarda bazı haber kanalları ile basın ve yayın organlarında yeşil kartın kaldırıldığına ilişkin haberler çıkmıştı. Ancak bu haberler gerçeği yansıtmamakta. Yeşil kart uygulaması yukarıda belirtilen hükümler çerçevesinde devam etmekte.

SGK yeşil kart mevzusundaki tüm sorularınızı Yorum bölümünden sorabilirsiniz. 

Sitemize abone olarak en yeni bilgilere ücretsiz olarak erişebilirsiniz.

30 Yorum
  1. Ayse

    Üzerimize tapulu ev aldığımız zaman yeşil kart iptal olur mu

    1. zafer

      Merhaba. Bir sonraki gelir testinde bu durum dikkate alınabilir.

  2. Idrıs

    Evde Bakım aylığı almak. 65 yaş aylığı almaya engel teşkil eder mi. Tşk.

    1. zafer

      Merhaba. Hayır ikisi farklı şeyler. Şartlar sağlanıyorsa ikisi de alınabilir.

  3. Deniz

    Merhaba bir kac gun once yesil kart icin gelir testi yaptirdim yazan bu: G0 (Asgari ücretin 1/3’ne kadar)simdi bundan sonra ne yapiyoruz.
    Spas sorgulama:Son bir yıl içinde 30 gün gss prim gün sayısı olmadığı için, provizyon verilememiştir. Bu yaziyor.

    1. zafer

      Merhaba. Bağlı olduğunuz sosyal güvenlik merkezine giderek yeşil kart açtırmanız gerekiyor. Prim ödemeden sağlıktan yararlanırsınız.

  4. ilker

    selamlar benim gelir testi sonucum G0 (Asgari ücretin 1/3’ne kadar) diye cıktı yeşil karta başvurdum sosyal sigortalar kurumundan orada da degerlendirmeye tabii olacak mı bide eşimin annesi eşime isteğe bağlı sigorta yaptır dı onu ödüyor bu degerlendirmede sorun olacak mı ..

    1. zafer

      Merhaba. Yeşil kart olarak belirlendi ise SGK ayrıca bir değerlendirme yapmaz yeşil kartınızı başlatır. Eşiniz isteğe bağlı ödüyorsa onu ödediği sürece sizin onun sigortasından yararlanırsınız.

  5. Halim

    Merhaba,

    1- Yeşil kartlılara gözlük alırken devlet desteği var mı?
    2- Burun kemik eğriliği ameliyatını(estetik değil sadece nefes alma sorununa yönelik) karşılar mı yeşil kart?

    Teşekkürler…

    1. zafer

      Merhaba. Devletin karşıladığı gözlük çerçeve ve camlar var. Onlardan alırsanız bir kısmını karşılıyor. Burun ameliyatını devlette yaparsanız karşılar.

  6. Akif

    96 model bir araç alsam uzerime yesilkartim iptal olurmu araç değeri yaklaşık 16 bintl

    1. zafer

      Merhaba. Hayır iptal olmaz.

  7. Kader

    Ben ve ailem yesil kartliyiz eşim hammalik yapiyor 19 yasinda kizim 3 ay ön e sigortali bir ise girdi ama askeri ücret almiyor bna yapilan yardmlar ise iptal oldu tekrar yardm almak icin ne yapabilirm 2 yasinda kalp ameliyati olmus cocugumla kala kaldk

    1. zafer

      Merhaba. Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma Vakfına başvurmanız gerek.

  8. Ayşe Kılınç

    Esim suan calismiyo esimim ailesiyle birlikte kaliyoruz kayinbabam emekli yesilkart cikarmamiza engel mi bu acaba

    1. zafer

      Merhaba. Tek gelir o ise sıkıntı olmaz çıkar yeşil kart.

  9. Gözde

    Benim ikametgah adresim yok eşim ceza evinde bende misafir olarak bıyerde kalıyorum fakat onlarda beni ikametgah adresine gecıremıyor nasıl yesılkart alırım hamile olduğum için zorluk yaşıyorum hastaneye gitmekte bir gelirımde yok yardıma çok muhtacım

    1. zafer

      Merhaba. Mevcut ikamet yerinizin bağlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve dayanışma Vakfına başvurun.

  10. Hakan

    Merhaba bankada bir miktar param vardı onu bugün çektim şuan hiç param yok birde üzerime kayıtlı arsa tapulu ev var bunlar etki eder mi ama aylık hane geliri 720 tl civarı annemin emeklilik maaşı var 1470 tl ben işsizim 2 kişi 1470 tl 2 ye böl 720 tl eder.

    1. zafer

      Merhaba. Bunu Vakıf belirliyor. Birşey demek zor.

  11. Özlem eylül

    Dükkan actık Eşim bağkur gecti ödeyecek durumumuz yok ben hamileyim yeşil kartım iptal olurmu yardım lütfen

    1. zafer

      Merhaba. İptal için başvuru yapmayın. Devam eder yeşil kart.

  12. Ali

    24 yaşında işsizim evde babam var emekli çalışıyor asgari ücretin üstünde maaş alıyor annem çalışmıyor benim gibi, gss borcum var yeşil kart alabilir miyiz ortalama gelire uygun muyum?

    1. zafer

      Merhaba. Dediğiniz durumda uygun gibi görünüyor. Ama nihai karar vakıf tarafından verilecek. Bu yüzden önce gelir testi başvurusu yapmanız gerekiyor.

      1. Büşra

        Tescil Kapsamı: 60/c1 Primi Hazine Tarafından Karşılananlar(Yeşilkart)

        GSS Kapsamı:
        60/c-1 kapsamında sigortalı olanlar (Primi Hazine Tarafından Karşılananlar(Yeşilkart))

        Durum: Müstehaktır, provizyon alabilir.

        E-devlette bu yazıyorsa yeşilkart aktif mi olmuş oluyor yoksa sgk ya gitmek mi gerekiyor?

        1. zafer

          Merhaba. Aktif oluyor. Sgkya gitmenize gerek yok.

  13. Ramazan mutlu

    93 model arac var uzerime kayitli ayrica 100de40 engelli raporum da var yesil kart ve engelli maasi alabilirmiyim acaba uzerimde arac varken

    1. zafer

      Merhaba. Araç yeşil kart ve engelli maaşı almanıza engel değil. Gelir durumu önemli.

  14. İlknur

    Eşim sigortalı Bende %47 süreli engelli oranım var yesil kart tan yararlanabikur miyim

    1. zafer

      Merhaba. Gelir testi başvurusu yapın. Buna vakıf karar verir.

Cevap Gönder

E-posta adresiniz yorumunuzda yayınlanmayacaktır.

Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. TamamDetaylı bilgi için tıklayınız.