Yurtdışı Borçlanmasıyla Emekli Olanlara Çalışma Hakkı 2021

Yurtdışı borçlanmasıyla emekli olanlara çalışma hakkı verilecek mi ? Bu soru yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye’den emeklilik hakkı elde edenlerin en çok sordukları soruların başında geliyor. Malumunuz yurtdışında Türkiye ile emeklilik alanında sözleşme imzalamış ülkelerde ikamet eden ya da çalışan Türk vatandaşlarının bu çalışma ya da ikamet sürelerini borçlanarak Türkiye’de emekli olma hakkı bulunuyor.
Emekli olduktan sonra kişilerin mevcut uygulamada bulundukları ülkede sigortalı olara çalışma hakkı bulunmamakta. Emekli olan kişiler hem çalışma hakkının verilip verilmeyeceği hem de emeklilik hakkının tamamen kaldırılıp kaldırılmayacağı konusunda merak içerisindeler. Bu yazımızda yurtdışı borçlanmayla emekli olanlar çalişabilir mi, yurtdışı emeklilik çalışma izni uygulaması başladı mı konusunda ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
Yurtdışı emeklilik şartları 2021
Yurt dışı emeklilik şartlarını şu şekilde özetlemek gerekirse sıralayabiliriz;
- Yurtdışında Türkiye ile Sosyal Güvenlik Sözleşmesi olan ülkelerde resmi olarak çalışmış ya da ikamet etmiş olmanız,
- Yurtdışı borçlanma formu ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat yapmanız,
- Emeklilik için lüzumlu olan öteki yurtdışı borçlanma şartlarını sağlamanız.
Borçlanma için ödenecek en düşük ve en yüksek güncel tutarlar, emeklilik maaşı, yurtdışı ev hanımı emeklilik şartları ve daha fazlası için hemen yurtdışı borçlanma hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yurtdışı borçlanma gerekli evraklar nelerdir ?
Yurtdışı emeklilik borçlanması başvurusu için istenen belgeler şunlardır;
- Yurtdışı borçlanma formu
- Yurtdışı hizmet borçlanması beyan ve taahhüt belgesi
- Bağlı olduğunuz kasadan almış olduğunuz çalışma belgesi öteki adı ile hizmet cetveli,
- Ev hanımları için ikamet süresi borçlanılacaksa bağlı olduğunuz belediyeden alacağınız ikamet belgesi.
- Kimlik fotokopisi.
Gerekli belgeler ülkeden ülkeye ve istisnai durumlar esas alınarak farklılık gösterir. Daha fazla ayrıntı için yurtdışı borçlanması için gerekli evraklar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yurtdışı borçlanması nasıl yapılır ?
Yukarıdaki belgelerle Türkiye’de nüfus kaydınızın olduğu İlin SGK yurt dışı işlemleri servisine müracaat yapmanız gerekiyor. Başvurunuz üstüne ödeyeceğiniz borçlanma tutarı hesaplanarak size bildiri edilir. Tebligatı aldıktan sonrasında en geç 3 ay içinde ödeme yapmanız gerekiyor. Ssk yurtdışı borçlanma ödemesi yaptıktan sonrasında emeklilik dilekçesi ile SGK’ya müracaat yapmanız gerekiyor.
Eğer borçlanma başvurusu yaparken emeklilik talep formunu verdiyseniz ödeme yaptıktan sonrasında tekrardan bu formu vermenize gerek yok. Fakat bir tek borçlanma müracaat formu ve lüzumlu belgeleri verdiyseniz SGK ödeme yaptıktan sonrasında size otomatikman maaş bağlamaz. SGK tahsis talep formu ile ek olarak müracaat yapmanız gerekiyor.
Ssk yurtdışı emeklilik borçlanma başvuru formunu nasıl dolduracağınızı bilmiyor musunuz ? O zaman hemen yurtdışı borçlanma başvuru formu nasıl doldurulur sayfamızı ziyaret edin ve adım adım yurtdışı çalışma sgk borçlanması formu nasıl doldurulur öğrenin.
Yurtdışı emeklilik kalkıyor mu ?
Yurtdışı borçlanma yasasında 2019 senesi itibariyle çok önemli değişiklikler yapıldı. Daha önce borçlanma hakkının tamamen kaldılacağı gündeme gelmişti ancak bu olmadı ve tamamen kaldırılmasına ilişkin bir düzenleme de gelmeyecek.
2019/ Ağustos ayı itibariyle yapılan değişikliklerin ardından borçlanma tutarları yükseldi ve Türkiye’de son çalışmaya bakılmaksızın sadece bağkurdan emeklilik zorunluluğu getirildi.
Yurtdışı borçlanması ile emekli olanlar çalışabilir mi 2021
Yurtdışındaki emeklilere çalışma izni düzenlemesi geçtiğimiz dönemlerde yürürlüğe girdi. Yurtdışı emeklilere yarı zamanlı çalışma izni ile ilgili Kanunun resmi gazetede yayımlanmasının ardından minijob denilen ufak işlerde çalışabilmenin de yolu açılmış oldu. Yeni düzenleme ile yurtdışı borçlanma ile emekli olanlar çalışabilecek. Yurtdışı emeklilik yarı zamanlı çalışma ile ilgili ayrıntılar ve nasıl olacağı, kimlerin yararlanacağı ise Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanacak genelge ile belirlenecek.
Minijob yasası çıktı mı ?
Minijob yani kısa süreli iş ya da küçük işler anlamına gelen işlerde çalışanların artık Türkiye’den aldıkları emekli aylıkları kesilmeyecek. Düzenleme 28 Haziran 2020 tarihinde yayımlanan 7247 Sayılı BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN’da yer aldı. Kanunun ilgili metninde yer alan düzenleme şu şekilde;
MADDE 3 – 8/5/1985 tarihli ve 3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanunun 6 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“C) Yurt dışında zorunlu sigortalılığa tabi olsalar dahi kısa süreli çalışma olarak adlandırılan işlerde çalışanların aylıkları bu madde kapsamında değerlendirilmez ve kesilmez. Bu maddede geçen kısa süreli çalışmaya tabi işler yönetmelik ile belirlenir.”
Kanundaki ilgili düzenlemeden de anlaşılacağı üzere artık Türkiye’de aylık bağlananlar minijob olarak nitelendirilen işlerde çalışsalar bile aylıkları kesilemeyecek.
Yurtdışı borçlanma ile emeklilik mevzusundaki sorularınızı yazının sonundaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Belcika dan yazıyorum.sorum,yurt dışı borçlanma değil de pirim aktarımı yapar isem alacağım emekli maaşı yükselir mi?ortalama burada aylık maaşımdan kesilen sigorta primi 600 euro civarı teşekkürler..
Merhaba. Prim aktarma seçeneği yok Belçika için.
Türkiye Emekli oldum, Almanyada yaşıyorum işyeri açarsam Emekli maaşım kesilirmi. Saygılar
Muaffak yılmaz
Ingiltereden yaziyorum.
Gecenlerde bir gazetede okudum: Turkiyeden emekli olunca , yurtdisinda full time (Minijob degil) calisilabilegine dair 2021 de kanun cikmis (SGK, 17.09.2021 tarihli 2021/32 sayili genelgesi)
Bu dogru mudur acaba?
Tesekkurler,
Sadettin
Merhaba. Hayır öyle bir düzenleme çıkmadı.
merhaba
minijob düzenlemesi durum sorcaktim
ben 432€ aylik aliyorum emekli ve sigorta prim ödenio
SGK emekli aylik basvuru yapabilirmiyim
Merhaba. Konu hakkında henüz net bir gelişme yok.
minijob sgk genelgesi nasil ve nezaman yayinlanacak
Merhaba. Henüz yayımlanmadı maalesef biz de bekliyoruz.
Merhaba
1974 doğumluyum. 28 yıldır çalışmaktayım.Yurtdışı Emeklilik için başvuru yaptım.Bagkura olan Prim borclarımı ödedim.55 yaşında Emekli olacağım söylendi.Emeklilik dilekçesini şimdimi vermem lazım?
Bundan sonra işlem nasıl devam ediyor?
Merhaba. Emeklilik dilekçesini yaş şartını sağladığınız tarihten sonra verebilirsiniz. Yani 2029 doğum tarihinizden sonra vereceksiniz.
Merhaba
aylik basvuru yapabilimiyim
Merhaba. Sorunuzu tam anlayamadım?
Merhabalar
Yurtdışı Bagkur borclanmada müracat edilen tarihten geriyemi sayıyor yoksa sigortalı işe giriş tarihinden itibaren mi sayılıyor?
Teşekürler
Merhaba. Son düzenleme ile varsa Türkiyede çalışma tarihinden itibaren geriye dönük gidecek şekilde borçlanma yapılıyor. Eğer Türkiyede hiç sigorta ya da bağkur yoksa bu durumda borçlanma tarihinden geriye dönük yapılıyor.
Türkiye Emekli oldum, Almanyada yaşıyorum işyeri açarsam Emekli maaşım kesilirmi. Saygılar
Muaffak yılmaz
Merhabalar
1978 doğumluyum 1995 yurtdışına geldim 3 yıl çalışmadım.3 yıl sonra belirli aralıklarla çalıştım.3 Yıl çalışmadığım yıl icin borçlanıp Emeklilik yaşımı ileri cekilirmi?
Merhaba. İşsizlikte 1 yıla kadar geçen süre borçlanma kapsamında. Ayrıca ev hanımı süreleri de borçlanma kapsamında. Ama Sgkya detaylı olarak hesaplama yaptırmanız iyi olacaktır.
Almanyada 432€ minijob da çalisiyorum. türkiyeden emekli aylik basvuru yapabilirmiyim,
Merhaba. Minijob ile ilgili düzenleme yayınlandı ama sgk genelgesi çıkmadı. Kesin bir şey demek zor.
Türkiye’de prim günlerini doldurduysaniz ki evet diyorsunuz direkt müracaat edip Türkiye’deki calismanuzla emekli olurdunuz yurt dışına gerek kalmıyor çünkü prim dolmuş ve yurt dışını karıştırmayın dolmamissa yurtdışı borçlanma yapmalı diye biliyorum
Merhaba. 02.1986 tarihinde işe başlayıp yaklaşık 2 hafta önce 4b bağkur emekliliğimi doldurdum. Yurdışını; tam veya kısmen boçlanmaya karar veremiyorum.
15.04.1995-30.09.1997 (2 yıl 5 ay) Amerika (USA)
05.02.1998- 04.02.2002 ( 4yıl) Japonya
lütfen somut olarak yarıdmlarınızı istirham ediyorum.
Saygılarımla.
Merhaba. Gerekli prim gün sayısını tamamladıysanız yurtdışını neden borçlanmak istiyorsunuz anlamadım?
Merhabalar
30.07.2019 tarihinde Yurt dışı Emeklilik için başvurmuştum.Türkiyede önceden kısa süre çalıştığım için başvurum kabul edildi.SGK bana 7000 iş gününden Toplam 191000 TL hesap çıkarttı ve 3 içinde ödeme yapmam gerekiyor.
1978 doğumluyum.
Kac yaşında Emekli olurum ve nekadar maaş alırım?
Teşekürler
Merhaba. Ne zaman emekli olacağınız konusunda bir hesaplama maalesef yapamam. Ama maaş ortalama bugün şartlarında 1600-1800 TL arasında olur.
Almanyada 400,- eu mini job da çalisiyorum. Türkiyeden emekli olmam için işten çıkmam gerekiyormu.?
TV da geçen hafta,mini job yasağı kalktı diye duydum.Kanun meclisten geçti, Resmi gazetede yayınladı.
Bu haber doğrumu.? Lütfen cevaplarmısınız.Teşekkür ederim.
. Nurten Yetişir 05-07-2020
Merhaba Kanuni düzenleme var evet. Ama henüz uygulamaya girmedi. Mevcut durumda aylık bağlanması için işten çıkış gerekiyor.
Türkiye’de prim günlerini doldurduysaniz ki evet diyorsunuz direkt müracaat edip Türkiye’deki calismanuzla emekli olurdunuz yurt dışına gerek kalmıyor çünkü prim dolmuş ve yurt dışını karıştırmayın dolmamissa yurtdışı borçlanma yapmalı diye biliyorum
İyi günler ben 1988 yılında Türkiye‘de 1:30 yıl sağlık memur olarak çalıştım 1990 yılı başında Almanya’ya geldim burada şu anda mamlülen süresiz emekliyim 1985 yılında 18 ay askerliğimi Türkiye‘de yaptım yaşım 56 Türkiye’den 3600 günden boşlana bilir miyim ne kadar borcum çıkar teşekkür ederim
Merhaba. Türkiyede son çalışma hangi kapsamda? Tam olarak Türkiyede ne kadar hizmet var?
İyi günler 31 temmuzda yurtdışı borçlanma evraklarımı gönderdim fakat bana evrak ve bilgilerimin eksik olduğunu tamamlamam için 3ay süre verdiler.. peki ben düzeltme dilekçesi ile beraber formu tekrardan mı doldurup göndermem gerecek…Başvuru tarihimde değişiklik olacakmı? Tr de 78 yıllarında öğretmenlik yaptım 570 günüm var 82yılında yurt dışına gittim..Yurtdışı borçlanmasında nasıl bi yol izlemeyelim yardımlarınız için teşekkürler
Merhaba. Başvuru tarihi olarak 31 Temmuz esas alınır. Gerekli eksikleri tamamlayıp başvurunuzu yapın. Emekli sandığı ise son çalışma en az 5400 güne tamamlayacak şekilde borçlanma yapmanız gerek.
Merhaba kendim bizzat olmadan baska birisi vekaleten bu islemleri tr yapabilirmi sgk formu dorup imzaladigim zaman.
Merhaba. Vekalet varsa tabi ki yapabilir.
Yurt dışı borçlanma için düzenleme yapılırsa bizim ödememiz gereken tutarlar nasıl hesaplanacak?
Yeni torba yasa ile ilgili bilgileri https://www.sgksorusor.com/yurtdisi-borclanma-torba-yasa-2019-1481/ yazımızdan edinebilirsiniz.
Almanyadan 1994ise basladi 2cocugum var emekli olmam icin ne kadar ödemeliyim
Merhaba, Almanya’da ilk işe başladığınız tarihi gün, ay ve yıl olarak yazar mısınız?