Ssk Birikmiş Paramı Almak İstiyorum

Ssk birikmiş paramı almak istiyorum diyenler için bu yazımız tam bir rehber niteliğinde ? Emeklilik için gerekli prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını sağlamış ancak yaşı sağlayamayanların sordukları soruların başında bu soru gelmekte. Emeklilik doğal olarak ki hepimizin en büyük hayallerinden. Emeklilik için lüzumlu olan şartları da tamamımız aşağı yukarı biliyoruz. İşte prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve en önemlisi de yaş.
Emeklik için lüzumlu olan bu üç şarttan yaşı tamamlamış fakat prim günü ya da sigortalılık süreniz kafi olmadığı için emekli olamıyorsanız emekli olmadan sigortadan para alma hakkından yararlanabilirsiniz. Bu yazıda sigorta paramı nasıl alırım, sigortadan para alma süresi, ssk birikmiş parayı almak için başvuruların nereye ve nasıl yapılacağı mevzusunda daha detaylı data sahibi olabilirsiniz.
Emekli olmak istemiyorum paramı alabilirmiyim ?
Sigortada biriken paranızı geri alabilirsiniz. Aynı durum vefat eden sigortalı ya da bağkurlunun hak sahipleri için de geçerli. Eğer maaş alınamıyorsa ödenen primlerin iadesi alınabilir. Burada temel şart talepte bulunmak. Aşağıda talepte nasıl bulunabileceğiniz ve ortalama ne kadar ödeme alabileceğiniz hakkında detayları bulabilirsiniz.
Sigorta paramı alabilirmiyim ?
Yukarıda da belirttiğim suretiyle sigortadan toplu para almak için emeklilik için lüzumlu olan yaş şartını elde etmiş olmanız gerekiyor. Mesela 01 Ocak 1992 tarihinde girişi olan bir adam sigortalının ssk kapsamında yaştan emeklilik için minimum 3600 günü tamamlaması gerekiyor. Bu kişinin ise yalnız 800 günü olsun ve 62 yaşlarında olsun. Bu şahıs normalde 60 yaşı tamamladığında emekli olabilirdi. Sadece 3600 günü tamamlayamadığı için emekli olamıyor. Emeklilik için gerekli olan yaş şartını sağlayıp sağlamadığınızı öğrenmek ve hesaplama yapmak için hemen https://www.sgksorusor.com/emeklilik-tablosu-7681/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
İşte yukarıdaki örnekte vermiş olduğumuz şahıs emeklilik yaşını sağladığından emekli olmak istemiyorum diyerek Sosyal Güvenlik Kurumu dan para çekme hakkından yararlanabilir. Peki ssk da biriken parayı almak için başvurular nereye yapılıyor ?
Ssk birikmiş paramı nasıl alırım ?
Müracaat işlemini son olarak prim ödemenizin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapmanız gerekiyor. Başvuruda sigortadan para iadesi için toptan iade dilekçesi ve kimlik fotokopiniz kafi olacaktır. Eğer vefat eden birisi için sigortadaki parayı çekme başvurusu yapacaksanız veraset ilamı da eklenmesi gerekir.
SSK da ne kadar param var ?
Bunun online olarak sorgulayabileceğiniz bir uygulama bulunmamakta. Ancak SGK Hizmet dökümünüzü e devlet sisteminden çekerek aşağıda belirtilen hesaplama şeklini esas alarak ortalama bir hesap yapabilirsiniz. Zaten hesaplama oldukça basittir. Brüt kazanç üzerinden esas alınacak oranlar aşağıda belirtilmiştir.
Ssk birikmiş para sorgulama
Sosyal Güvenlik Kurumu toplu para alma için müracaat hayata geçirmeye karar verdiniz. Sadece ne kadar ödeme alacağınızı merak ediyorsunuz doğal olarak. Maalesef sorgulama için şu an geliştirilen bir uygulama yok. Aşağıdaki ssk prim iadesi hesaplama örneklerinden kendiniz ortalama bir hesap çıkartabilirsiniz.
Bu arada adınıza yatan brüt prim kazanç bilgilerinize yıllar itibariyle e-devlet sistemi üzerinden SGK Tescil ve Hizmet Dökümü bölümünden ulaşabilirsiniz. E-devletten SGK primlerinizi öğrenmek ve aşağıda belirtilen hükümler doğrultusunda hesaplama yapmak için e-devlet bilgileriniz ile https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tescil-ve-hizmet-dokumu sayfasına giriş yapabilirsiniz.
Ssk birikmiş para hesaplama
Emekli olamadığınızda adınıza ödenen primlerin iadesi hesaplanırken primlerin ödenme kapsamı ve geçtiğiniz tarihe bakılırsa iade edilecek tutarlar farklılık göstermekte. Sosyal Güvenlik Kurumu adınıza ödenen primlerin tamamını değil yalnız ölüm, malulluk ve yaşlılık sigorta primlerinin iadesini yapıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilikten vazgeçme halinde;
- SSK kapsamında 01 Ekim 2008 tarihinden ilkin adınıza ödenen sigorta primleri için işçi ve işveren hissesinin tamamı ( doğrusu brüt kazancın %20’si), 01 Ekim 2008 tarihinden sonrasında geçen ssk hizmetleri için ise yalnız sigortalı hissesi ( brüt kazancın 9’u)
- Bağkurda ölüm, yaşlılık ve malulluk sigorta primlerinin tamamı doğrusu brüt prime esas kazancın %20’si.
- Memurlar için ise ölüm, yaşlılık ve malulluk için ödenen keseneklerin tamamı iade ediliyor.
Örnek:
Ali BEY adına 2016 senesinde asgari ücret üstünden 8 aylık 4a ssk hizmeti bildirilmiştir. O dönemki brüt asgari ücret aylık 1.647,00 TL. Ali BEY bu dönem için adına yatan primlerin iadesini talep edecek olursa yalnız sigortalı hissesi ödeneceğinden brüt tutarı üstünden aylık %9 doğrusu 148,23 TL tutarlık bir ödemesi iade edilebilecektir. 8 ay için toplamda alabileceği ödeme ise ortalama 1.185,00 TL olacaktır.
SGK borçlanma iade alınır mı ?
01 Ekim 2008 zamanı ve sonrasında meydana getirilen ve ödenen askerlik, doğum, yurtdışı borçlanma v.s. ödemelerini talebiniz halinde iade alabilirsiniz. Paranız yatırdığınız meblağ kadar iade edilir. Geçen süre için tekrardan güncellenerek ödenmez doğrusu.
01 Ekim 2008 tarihinden önceki borçlanmaları SGK talebe göre iade etmiyor. Fakat dava açtığınızda mahkemeler genel anlamda lehinize karar veriyor.
İade alınan süreler borçlanma yapılır mı ?
Bağkur, sigorta günlerinin parasını alma hakkından yararlanarak paranızı iade aldığınız dönemleri sonrasında ihya ederek doğrusu canlandırarak tekrardan sigortadan saydırabilirsiniz. Bunun için müracaat yapmanız ve çıkan borçları da ödemeniz gerekiyor. Bu dönemler için çıkarılacak borç için hesaplama mantığı da iade mantığı ile aynı.
SSK prim bozdurma
Adınıza tüm çalışma hayatınız boyunca ödenen sigorta primlerini yukarıdaki hükümler doğrultusunda iade alabiliyorsunuz. Tek şart emeklilik için gerekli yaş şartını sağlamış olmak. Bunun haricinde bir şart aranmamakta. Dilekçe ile başvuru yeterli ancak size tavsiyemiz çok acil bir durum olmadığı sürece adınıza ödenen primlerin iadesini talep etmeyin. Zira iade sonucunda çok komik rakamlar ortaya çıkmakta.
Sigortadaki paramı çekebilirmiyim mevzusundaki sorularınızı Yorum bölümünden sorabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
2329 günüm var yatan parami geri almak iastiyorum nekadar geri alirim 1200 günün pirimleri 2008 den önçe geri kalan pirimlerim 2009 dan sonra tşkr
Merhaba. Yazımızda hesaplama şekli mevcut. Bunu esas alarak hesaplama yapmanızı öneririm.