Özel Sektörde Evlilik Parası 2020

Özel sektörde evlilik parası nasıl alınır ? Bu soru yeni evlenen ya da evlenecek çiftler tarafından bize en çok iletilen soruların başında gelmekte. Biz de evlenen çiftlere yardım eden Kurumlar ve yapılan yardımlar hakkında bir yazı yazma gereği duyduk ve tüm yardımları tek başlık altında topladık.
2020’de Evlenen çiftlere çeşitli Kurumlar tarafınca nikah parası, çeyiz parası, evlilik parası ya da evlilik yardımı adı altında ödemeler yapılmaktadır. Bu başlık altında 2020 yılı içinde resmi nikah çıkartacak olan çiftlere ödenecek yardımları bulabilirsiniz.
Evlenenlere ödenen evlilik yardımı türleri
Evlilikten ya da resmi nikahtan dolayı ödenen yardımları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Çalışan hanımefendilere evlilik tazminatı diğer adı ile nikah parası ve ya işyerinde evlilik parası.
- Anne/babasından dolayı SGK’dan ölüm maaşı alanlara çeyiz yardımı,
- Devletin yapmış olduğu evlilik yardımı.
- Belediyelerin evlilik yardımı .
Şimdi bu yardımlardan yararlanma şartlarına özetlemek gerekirse değinelim.
Evlilik tazminatı
İşyerindeki çalışma minimum 1 yıl olan ve resmi nikah tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde işten ayrılanlara ödenen tazminat evlilik tazminatı olarak adlandırılır. Bu yardımdan 4a öteki adı ile ssk kapsamında çalışan bayanlar yararlanır. Evlilik tazminatı başvurusunu nasıl yapabileceğiniz konusuda bilgi edinmek, hemen başvuru yapmak ve tazminatınızı hesaplamak için https://www.sgksorusor.com/evlilik-tazminati-hesaplama-7651/ sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
İşyerinde evlilik parası ne kadar ?
Eğer asgari ücretli çalışansanız ve 2020 senesinde evlilik sebebi ile işten ayrılmayı düşünüyorsanız bir senelik çalışmanız için alabileceğiniz evlilik tazminatı tutarı 2920 TL civarında olacaktır. Kısaca işyerindeki her aylık çalışma için hak edeceğiniz tazminat tutarı aylık olarak 245 TL civarında olacaktı
İşyerinden nikah parası nasıl alınır ?
Resmi nikahı çıkardıktan sonra gen geç 1 sene içerisinde kendi isteğiniz ile ayrılmanız durumunda bu tazminat ödenir. İşyerinde nikah parası hakkından yararlanabilmeniz için işyerinde en az 1 yıldır çalışıyor olmanız gerekmektedir.
SGK evlilik parası 2020
Resmi nikah çıkartılan tarihte Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan SSK, bağkur, emekli sandığı v.s. kapsamında ölüm/yetim maaşı alanlar talepte bulunmaları halinde maaşlarının 24 katı tutarında Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan çeyiz parası alabilmekte. Kısaca örnek veriyorum resmi nikah zamanı itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan 400 TL maaş alıyorsanız talepte bulunmanız halinde 9600 TL tutarında çeyiz parası alırsınız.
Devlet destekli evlilik yardımı nasıl alınır 2020
Devlet tarafınca evlenenlere evlilik yardımı ödenmesine ilişkin düzenleme ilk kere 2015 yılı itibariyle yaşamımıza girmiştir. Bu yardımdan yalnız bayanlar yararlanabilmektedir. Evlenme yardımından yararlanabilmeniz için;
- Resmi nikah tarihinden minimum 3 yıl önce anlaşmalı bankalardan birisinde çeyiz hesabı açmanız,
- Minimum 3 yıl hesaba katkı oranı ödemesi yapmanız,
- Evlilik zamanı itibariyle 27 yaşını tamamlamamış olmanız,
Gerekiyor. Hesabı açmanız ve 3 yıl süresince tertipli olarak ödeme yapmanız halinde devlet hesapta biriken paranın %20’si kadar size evlenme yardımı ödemekte. Sadece evlenme yardımı asla bir halde 7500 TL yi geçememekte. Siz de çeyiz hesabı açtırarak devletin evlenme yardımını alabilirsiniz.
Belediye evlilik yardımı 2020
Bazı belediyeler evlenen çiftlere yardım ödemesi yapabilmekte. Bu yardım her belediye tarafından yapılmamakta. Bazı muhtaç kişilere Belediye Meclisi tarafından uygun görülmesi halinde ödemeler yapılabilmekte. Bağlı olduğunuz belediye ile görüşme sağlayarak size ödenebilecek bir yardım olup olmadığı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
Evlilik yardımı özel sektörde nasıl alınır ?
Bazı istisnai haller hariç olmak üzere özel sektörde evlenen çiftlere evlilik parası adı altında ödeme yapılmamaktadır. Evlilikten kaynaklı ödenmesi zorunlu olan tek yardım evlilik tazminatıdır. Bu yardımın da kanunen kadın çalışana ödenmesi zorunludur. Haricinde ise dediğimiz gibi istisnai işyerleri hariç tutulmak üzere işverenler evlenenlere yardım ödemesi yapmamaktadır.
Düğün yardımı nasıl alınır 2020
Düğünden daha doğrusu evlilikten kaynaklı olarak yapılan tüm yardımlar yukarıda belirtilmiştir. İlgili başlıkların altından hem detaylı şartlara göz atabilir, yardım tutarlarını öğrenebilir hem de nasıl başvuru yapabileceğiniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Memura evlilik yardımı 2020
Devlet memurlarının evlenmesi durumunda Kurumlarınca evlenme yardımı adı altında bir ödeme yapılmaz. Ancak yukarıda bahsi geçen SGK çeyiz parası, devlet destekli evlenme yardımı ve diğer yardımlar için şartlar sağlanıyorsa ödenebilir. Ayrıca çok istisna olsa bile bazı özel kanunlara tabi kurumlar evlenen memurlara yardımlar yapabilmekte.
Polislere evlilik yardımı yapılır mı ?
Polisler de memur sınıfında olduğundan kendi kurumları tarafından bir ödenek ödenmez. Ancak evlenen polis memuru SGK’dan aynı zamanda ölüm aylığı alıyorsa çeyiz yardımından yararlanabilir. Yine evlilik tarihinden en az 3 sene önce çeyiz hesabı açan bayan polis memurları da devlet destekli evlenme yardımından yararlanma hakkına sahiptir.
Çeyiz parası- son dakika gelişmeleri
Sosyal Güvenlik Kurumu ve diğer Kurumlar tarafından evlenen çiftlere ödenen yardımların tutarları ve güncel şartları yukarıdaki gibidir. Bir gelişme olması, şartların değiştirilmesi v.s. durumunda sayfamızda gerekli güncellemeler sağlanmaktadır.
Çeyiz parası alanların yorumları
Yazımızın devamında konu hakkında sorularınızı ve görüşlerinizi iletebilirsiniz. Ayrıca çeyiz ödemeleri hakkında yorumunuzu yaparak diğer kullanıcılara da yol gösterebilirsiniz.
Sürekli işçi evlilik yardımı alabilir mi ?
Kamuda taşerona başlı olarak çalışırken sürekli işçi kadrosuna alınanlara evlenmeleri halinde Kurumlarınca herhangi bir ödeme yapılmamakta. Yukarıda sayılan diğer yardımlar için gerekli şartları sağlayanlara evlenme ödeneği ödenebilir.
Evlenme yardımı mevzusundaki tüm sorularınızı yazının sonundaki yorum sayfasından sorabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Merhaba ben şunu ögrenmek istiyorum 15 gün önce babamı kaybettim sgkli bir iste calisiyorum ve eylulde nikahim var suan isyerinden ayrilmis olsam ve babamdan ayliga baglanmis olsam ceyiz parasi alabiliyomuyum ozel sektorde calisiyorum ise giris tarihimde 03.12.2018 lutfen cevaplayabilirmisiniz tesekkurler
Merhaba. İşten ayrılıp ölüm aylığına Başvurursunuz. Ölüm aylığı bağlanır. Sonra resmi nikah çıkarırsınız ve çeyiz yardımına başvuru yaparsınız alma hakkınız olur.
merhabalar belediyede çalışıyorum 2.600 tl maaşla. ekim 2019 yılında işe başladım nikahım ağustosta kıyılacak ve ekim başı 1 senemi dolduracağım sözleşmemde biticek nikah sebebi ile ayrılıyorum desem tazminat alabilir miyim ? alırsam ne kadar alabilirim? bu arada öğretmen olarak çalışıyorum anlaşamama durumuda söz konusu olabilir maaş konusunda bu durumda onlar mı işten çıkartmiş olurlar beni yoksa ben mi ayrılmış olurum? şimdiden çok teşekkür ederim ..
Merhaba. Sizinki süreli iş sözleşmesi yani işin bitim süresi belli. Sözleşmeye göre işin bitim tarihinden önce kendiniz dilekçe vererek ayrılabilirsiniz. Bu durumda işverenin tazminat ödemesi gerekir. 1 yıllık çalışma karşılığında ödenecek tazminat tutarı brüt maaşınız kadar olacaktır.
Merhaba 24 nisan 2019 da ise basladim asgari ucret ve ikramiyeyle calisiyorum 2020 yilinde nikah dolayisiyla cikmayi dusunuyorum ne kadar tazminat alirim ? Nikah degilde is yeri cikartirsa ne kadar alirim ?
Merhaba. Nikah sebebi ile ya da işyeri tarafından çıkış verilmesi arasında bir fark yok. Aynı tazminat ödenir yani. Tam olarak çıkış tarihinizi yazarsanız tazminatı hesaplarız.
Merhaba 3 yıldır çalışıyorum sigortalı çalışmadan önce babamın ölüm maaşından yararlanıyor dum. Çalışırken evlendim evlendikten 4 ay sonra işimden tazminatimi alarak çıktım. Şimdi çeyiz parası için 5 yıl süre vermiş SGK ben ne Zaman başvuru yapsam çeyiz parası son ayligimin 12 yada 24 kati alırım yada alabiliyor muyum.
Merhaba. O dönem çeyiz yardımı istemiyorum diye dilekçe vermediyseniz 5 yıllık süre dolmadığından alabilirsiniz. SSK ve ya bağkur ise o dönemki maaşın 24 katı, emekli sandığı ise 12 katı tutarında ödeme yapılır.
Ben 18 yaşındayken aileden ayrılıp tek başıma fabrikada çalışan bir kişiyim sigorta girişim 2012 12 temmuz 2016 resmî nikâhım yıkıldı bu süreçte çalıştım resmi nikah kıyıldı işten cikarildim çeyiz parası almadım bilmiyodum böyle bir sey oldugunu simdi nasil alabilirim
Merhaba.Hangi çeyiz parasından bahsediyorsunuz ? Eğer anne ya da babanız üzerinden aktif ölüm aylığı almıyorsanız çeyiz yardımı alamazsınız. Devlet destekli yardımdan bahsediyorsanız onda da en az 3 yıl öncesinde bankada hesap açmış olma şartı aranıyor.